Een boot is een voertuig en moet net als andere voertuigen goed zijn verzekerd. Een aanvaring bijvoorbeeld en een aansprakelijkheidsverzekering indien je schade op het water maakt. De boot moet minstens WA wettelijk aansprakelijk zijn verzekerd. Ook jachthavens stellen meestal de eis dat jouw boot verzekerd moet zijn. Het kan zijn dat je jouw boot ook in het buitenland gaat gebruiken. Hiervoor moet de dekking in meerdere landen gelden. WA dekt schade die je aan andermans spullen aanbrengt. Er zijn verschillende vaartwater gebieden. Zo kun je jouw boot alleen voor Nederlandse wateren verzekeren maar ook voor Europese binnenwateren en op de middellandse zee langs de Europese waterkant. Daarnaast wordt er voor zeevaart onderscheidt gemaakt van klein vierkant 48° tot 62° N.B en 6° W.L tot groot vierkant vaarwater 27° – 72° N.B 32° W.L. – 40° O.L. Niet zeewaardige boten zijn niet verzekerd. Dit zijn boten die alleen op binnenwateren kunnen varen. Ook zijn niet alle zee zones inbegrepen bij een verzekering voor zeevaarders.

Wat dekt de bootverzekering?

Veel gekozen bootverzekeringen zijn de WA en WA Casco bootverzekering. Casco is de meest complete WA verzekering waarbij soms geen eigen risico wordt gehanteerd. Deze verzekering vergoed onder anders schade aan spullen en vaartuigen van anderen, schade aan de motor of jouw eigen vaartuig en ook aan uitrusting en inboedel. Ook stallingskosten en kosten van hulpverlening zijn vaak meeverzekerd. Schade door achterstallig onderhoudt, opzet, alcohol of roekeloos vaargedrag zijn meestal niet verzekerd bij de WA en WA Casco. De normale WA verzekering dekt meestal alleen schade aan andermans boot en spullen en niet aan eigen boot en inboedel.

Bootverzekeringen vergelijken

Elke bootverzekering heeft weer andere voorwaarden omtrent de dekking. De ene zal een uitgebreidere dekking hebben dan de ander. Natuurlijk ben je naast aansprakelijkheid ook gedekt voor diefstal en schade aan de boot. Om te vergelijken kun je het beste zelf nagaan welke dekking je wilt, hoe uitgebreid deze moet zijn en wat je per maand ongeveer aan premie wenst te betalen. Het soort boot moet je opgeven samen met het soort vaarwater waarin je de boot gaat gebruiken. Dit vaarwater is verzekerd en daarbuiten niet. Bepaalde vaargebieden zijn gevaarlijker en als de risico’s hoger liggen gaat de premie meestal ook wat omhoog. Zeker in oorlogsgebieden waarbij je niet verder dan 10KM van de kust af mag dwalen. Belangrijk is om per verzekeraar goed de polisvoorwaarden door te lezen. Verzekeraars die een bootverzekering aanbieden zijn onder andere Unive, Interpolis, FBTO, ANWB en de Nationale Nederlanden.