Je hoopt dat het je niet overkomt, maar toch kan het gebeuren. Je boot komt onder water te liggen of hij is gezonken. Als je boot is gezonken ben je hiervoor zelf verantwoordelijk. Als je je boot niet weghaalt kun je een flinke boete krijgen. Het is dus zaak om je boot direct uit het water te laten halen. In dit artikel vind je tips om je boot te bergen.

Waarom je je boot zo snel mogelijk uit het water moet halen

Het is geen goed idee om je boot te lang onder water te laten liggen. Zit er nog een buitenboordmotor of een binnenboordmotor aan het vaartuig dan kan deze olie lekken. Lekt de motor olie in het water dan draai je op voor de reinigingskosten en de schade aan het milieu. Daarnaast kan de motor snel beschadigd raken. Ook andere apparatuur en elektra kan schade oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de boot weer boven water te krijgen.

Hozen

In veel gevallen kan er gebruik gemaakt worden van hozen. Hierbij wordt al het water uit de boot verwijderd. Je kunt dit zelf doen met een hoosblik of een emmer. In veel gevallen zit er echter te veel water in de boot en is dit onbegonnen werk. In dit geval is een elektrische hoospomp nodig. Een bergingsbedrijf biedt in zo’n geval uitkomst.

Bergen 

In het geval dat hozen niet meer mogelijk is moet een gezonken boot geborgen worden. Meestal is de boot dan al half of helemaal gezonken. De boot moet dan zo snel mogelijk geborgen worden omdat er lekkage kan ontstaan. Eerst wordt er een fuik om de boot gemaakt zodat vloeistoffen zich niet verder kunnen verspreiden. Daarna wordt de boot met een kraan uit het water getakeld. Als dit niet mogelijk is omdat de boot in de haven ligt wordt er gebruik gemaakt van luchtdruk techniek zodat de boot niet nog verder kan zinken.