Is je schip gezonken, kapot of moet het om een andere reden gesloopt worden? Een schip slopen is een hele klus, die je dan ook zeker aan professionals moet overlaten. Voor het slopen van een schip zijn er speciale bootsloperijen die alle soorten boten en schepen, zowel groot als klein, slopen. En dat slopen wordt niet zomaar manier gedaan, het is juist een heel zorgvuldig proces waar heel veel bij komt kijken. Wil je meer weten over hoe het slopen van een schip eraan toegaat? Je komt er alles over te weten in dit artikel.

Wanneer moet een schip gesloopt worden?

In havens liggen vaak veel ongebruikte schepen die aan het einde van hun levenscyclus zijn. De eigenaren van die schepen zijn vaak lastig te traceren, dus worden de boten gesloopt. Maar het kan ook zijn dat je als eigenaar juist een bootsloperij benadert om je boot of schip te laten slopen. Dit is vaak het geval als mensen hun schip niet meer kunnen verkopen omdat het te oud is en ze af willen van alle kosten van het schip. Ook als een schip ernstig beschadigd is, zit er vaak niets anders op dan slopen. Een schip dat te veel schade heeft opgelopen, kan namelijk niet altijd meer gerepareerd worden. Bij een schip dat volledig of gedeeltelijk is gezonken, is het laten slopen ervan ook de enige optie.

Hoe gaat het slopen van een schip in zijn werk?

Voordat een schip kan worden gesloopt, moet het natuurlijk eerst uit het water worden gehaald. Dit wordt gedaan met een hijskraan. Vervolgens wordt het naar de bootsloperij gebracht, waar meteen alle gevaarlijke stoffen die op het schip aanwezig zijn, worden verwijderd. Hierna worden alle nog bruikbare materialen gedemonteerd en bewaard. Als het schip alleen nog maar bestaat uit kapotte materialen, die niet meer kunnen worden hergebruikt, begint de sloop. Alle onderdelen worden verwijderd en verwerkt tot sorteerbare eenheden, die tot slot nog worden gecontroleerd op radioactiviteit.

Milieuvriendelijkheid en recyclen

Een schip bevat veel herbruikbare onderdelen. Zoals al duidelijk werd in de vorige alinea, wordt er gekeken naar welke onderdelen nog herbruikbaar zijn. Deze worden dan gerecycled als onderdelen voor een ander schip. Maar er wordt niet alleen gekeken naar onderdelen, ook wordt vastgesteld welke materialen nog bruikbaar zijn. Op veel schepen is plastic en hout aanwezig, die nog goed verwerkt kunnen worden in andere materialen. Ook dit zal dus worden gerecycled.